×zamknij
Dodaj firmę
Zleć remont lub budowę, dodaj swoje ogłoszenie jako wykonawca lub zleceniodawca. Znadź fachowca do konkretnej roboty. Urzązaj przetargi na prace związane z domem lub ogrodem. Podyskutuj na forum.
Zaloguj»Login:Hasło:
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Budujesz? remontujesz?
Szukasz pracy? Ogłoś się tutaj!
Szukaj artykułów:
Tytuł, słowa kluczowe:
artykuł Ogród zimowy to rodzaj przeszklonej zwykle dobudówki. Nie bez powodu nazywa się ją ogrodem – tu bowiem znajdują miejsce różnorodne gatunki roślin. Jednak zieleń to nie wszystko. Jak urządzić tę przestrzeń, by była oazą relaksu?
więcej »
artykuł Konstrukcje na bazie szkieletu drewnianego, płyty warstwowe, pruski mur, keramzytobeton, pustaki ceramiczne, panele styropianowe - każde ma swoje wady i zalety a podstawowym założeniem jest gotowy już fundament.
więcej »
artykuł W ogrodzie tym ważne jest praktycznie wszystko. Dlatego też sprawą kluczową staje się odpowiedni plan, który zadba o całą aranżację. Najdrobniejsze pomyłki lub nieuwaga w doborze dodatków przyczynić się mogą na zachwianie całej równowagi.
więcej »
Witajcie! Szukam fachowców którzy zrobia mi fajne estetycznie wykonane z pomysłem balustrady...
samueldobrowols, wczoraj 15:43
Już od dłuższego czasu zastanawiamy się ze znajomymi nad prowadzeniem magazynu. Sporo kroków...
rychu23, wczoraj 14:10
Witajcie. Niedawno znalazłam ciekawą stronę na temat tego tworzywa: http://www.bonechina.pl/ i...
kasia.projektant, wczoraj 10:19
 

7 zasad urządzenia zdrowej kuchni

naszmajster.plUrządzając kuchnię warto pamiętać nie tylko o aspektach dekoracyjnych i funkcjonalnych.
Kuchnia to też miejsce, w którym spędzamy dużo czasu, w którym przygotowujemy i magazynujemy żywność – a odpowiednie jej zaplanowanie, a potem utrzymanie mają ogromny wpływ na nasze zdrowie.







Oto 7 zasad zdrowego urządzenia i prowadzenia kuchni:

1. Światło słoneczne na dobre samopoczucie
Jeśli jesteś na etapie budowy własnego domu, koniecznie zaplanuj widną, słoneczną kuchnię od południowej strony z dużymi oknami. W naszej strefie klimatycznej przez większą część roku jest raczej mało słońca, co działa depresyjnie i przygnębiająco. Dlatego zadbaj, aby do twojej kuchni wpadało zawsze dużo promieni słonecznych, gdyż mają one działanie terapeutyczne i pozwalają sprawniej rozpocząć każdy nowy dzień. Obecność okna ma jeszcze kilka innych zalet – znacznie ułatwia wentylację, a przy oknie można postawić rośliny, które urozmaicą i ożywią wnętrze.

2. Naturalne materiały do budowy i wykończenia
Postaw na naturalne materiały, jak: cegła, kamień, drewno, ceramika. Staraj się unikać metalu i tworzyw sztucznych. Pamiętaj, że wszystkie te materiały będą miały kontakt z żywnością przez wiele lat. Mogą się ścierać i rdzewieć, ich trwałość jest mniejsza niż kamienia lub ceramiki. Poza tym dzięki naturalnym materiałom kuchnia będzie wyglądała przytulniej.

3. Płytki i materiały nieporowate gromadzą mniej zanieczyszczeń
Staraj się, aby w twojej kuchni było jak najmniej zakamarków i trudno dostępnych miejsc, w których mogą gromadzić się zanieczyszczenia. W kuchni lepiej postawić na gładkie powierzchnie (podłogi, blaty) i zredukować do minimum połączenia między nimi. W szczelinach między płytkami gromadzi się kurz, wilgoć, czasami okruszki jedzenia – to idealne siedlisko dla chorobotwórczych bakterii, pleśni, owadów. Ten sam problem dotyczy połączeń między szafkami, a także miejsc połączeń szafek z podłogą i ścianami. Przy instalacji warto zadbać o to, aby miejsca styku były szczelne lub np. pokryte specjalnymi listwami, które są łatwe do czyszczenia. Nowością są blaty o powierzchni antybakteryjnej, które mają minimalizować gromadzenie się drobnoustrojów.

4. Drożna wentylacja i kanalizacja, aby kuchnia pozostała świeża i czysta
W kuchni dużo się dzieje: obieranie, zmywanie, gotowanie, pieczenie, siekanie. W czasie tych czynności generuje się dużo odpadków organicznych, zużytej wody, oparów, pojawiają się zapachy i wilgoć. Szczególnie ta ostatnia może przyczynić się do rozwoju pleśni, uwielbiających miejsca, gdzie jest ciepło i parno. Aby kuchnia pozostała świeża i czysta, trzeba pamiętać o odpowiedniej wentylacji i o drożnej kanalizacji. Polecane są wentylatory i pochłaniacze wilgoci i zapachów, a obowiązkowa jest czysta i regularnie sprawdzana drożna wentylacja. To samo tyczy się kanalizacji – zatkane rury to problem nie tylko dla hydraulika, ale też siedlisko drobnoustrojów i źródło nieprzyjemnych zapachów.

5. Stały harmonogram sprzątania
Kuchnia musi być nie tylko zdrowo urządzona, ale też prowadzona w taki sposób, aby była biologicznie bezpieczna dla jej użytkowników. Jest to jedno z tych pomieszczeń w każdym domu, o którego czystość należy szczególnie dbać. Kuchnię trzeba sprzątać regularnie i bardzo dokładnie. Co ciekawe – do czyszczenia kuchni nie zaleca się używania silnych środków chemicznych, ale preferuje się naturalne sposoby usuwania zanieczyszczeń. A to głównie ze względu na fakt, że pozostałości żrących substancji mogą przedostać się do jedzenia. Warto pamiętać o regularnym czyszczeniu wnętrza lodówki i szafek, częstej wymianie filtrów w pochłaniaczach, szorowaniu i wymianie kosza na odpadki i udrażnianiu odpływów.

6. Spiżarnia jako magazyn żywności
Można uniknąć nagromadzenia żywności w kuchni i schować ją... w spiżarni. Wystarczy niewielka przestrzeń, sprytnie zagospodarowana, dobrze wentylowana i chłodna, aby rozwiązać problem bezpiecznego przechowywania jedzenia. Dysponując spiżarnią, do kuchni przynosimy tylko minimalną ilość żywności potrzebną na bieżąco. Spiżarnię łatwiej utrzymuje się w czystości, a w chłodnym i ciemnym miejscu wiele produktów można dłużej przechowywać.

7. Uwaga na przeterminowaną i zepsutą żywność!
Bo ważne jest nie tylko, gdzie potrawy są przygotowywane, ale też co się na nie składa. Aby mieć pewność, że żywność nam nie zaszkodzi zainwestujmy w dobrą chłodziarkę i zamrażarkę. Żywność, która jest źle przechowywana, nie nadaje się do spożycia. To samo tyczy się produktów w lodówce – warto pamiętać o ich odpowiednim ułożeniu na półkach – w ten sposób dłużej zachowają świeżość. Dobrze wyrobić sobie nawyk sprawdzania każdego produktu żywnościowego, którego zamierzamy użyć do przygotowania potraw, a szczególnie mąki, cukru, przypraw, produktów mlecznych, wędlin, warzyw i owoców. Bakterie, pleśnie i drobne owady je uwielbiają.


autor: Milena Pietrzykowska

Wasze komentarze ...

Brak komentarzy.

Zaloguj się aby dodać nowy komentarz.

Powiązane branże: Projektowanie wnętrz / Dekoratorstwo
Podobne: Fototapeta, Kuchnia w stylu klasycznym, Miejsce do nauki w pokoju dziecięcym, Jak urządzić salon, Zielone minisalony
Słowa kluczowe: aranżacje wnętrz, projektowanie wnętrz, wystrój wnętrz, wnętrza,