×zamknij
Dodaj firmę
Zleć remont lub budowę, dodaj swoje ogłoszenie jako wykonawca lub zleceniodawca. Znadź fachowca do konkretnej roboty. Urzązaj przetargi na prace związane z domem lub ogrodem. Podyskutuj na forum.
Zaloguj»Login:Hasło:
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Budujesz? remontujesz?
Szukasz pracy? Ogłoś się tutaj!
Szukaj artykułów:
Tytuł, słowa kluczowe:
artykuł Ogród zimowy to rodzaj przeszklonej zwykle dobudówki. Nie bez powodu nazywa się ją ogrodem – tu bowiem znajdują miejsce różnorodne gatunki roślin. Jednak zieleń to nie wszystko. Jak urządzić tę przestrzeń, by była oazą relaksu?
więcej »
artykuł Konstrukcje na bazie szkieletu drewnianego, płyty warstwowe, pruski mur, keramzytobeton, pustaki ceramiczne, panele styropianowe - każde ma swoje wady i zalety a podstawowym założeniem jest gotowy już fundament.
więcej »
artykuł W ogrodzie tym ważne jest praktycznie wszystko. Dlatego też sprawą kluczową staje się odpowiedni plan, który zadba o całą aranżację. Najdrobniejsze pomyłki lub nieuwaga w doborze dodatków przyczynić się mogą na zachwianie całej równowagi.
więcej »
Co polecacie na posadzkę tarasu? Chciałbym mieć płytki, ale nie wiem, które są lepsze...
samueldobrowols, 27 cze 20:35
W poszukiwaniu dobrego elektryka w Krakowie - trafiłem na http://www.elektryk-krakow.net/...
dagna, 27 cze 18:10
Jaki środek polecacie do zabezpieczenia ościeżnic sosnowych na zewnątrz budynku?
pedars, 27 cze 14:49
 

Ergonomia w kuchni - kształt zabudowy kuchennej

Ergonomia jest jednym z najważniejszych czynników zapewniających komfort podczas prac wykonywanych w przestrzeni kuchennej. Niezależnie od wielkości kuchni dobrze jest dążyć do tego, aby podstawowy sprzęt codziennego użytku, jak lodówka, zlewozmywak i kuchenka, tworzył tzw. „trójkąt roboczy” (dobrze, jeśli odległość pomiędzy wierzchołkami trójkąta będzie jak najmniejsza). Oczywiście dobór mebli kuchennych i ich rozkład jest sprawą indywidualną, jednak warto trzymać się zasad ergonomii, które pozwolą na urządzenie kuchni w taki sposób, aby była jak najbardziej funkcjonalna. Oprócz miejsca rozmieszczenia mebli i urządzeń kuchennych ważne jest także zachowanie odpowiednich odległości pomiędzy nimi. Kształt zabudowy kuchennej może być następujący:

  1. Zabudowa jednorzędowa:
    • najmniej wygodna (brak „trójkąta roboczego”)
    • sprzęty kuchenne ustawione są wzdłuż jednej ściany; najpierw lodówka, następnie szafka z blatem, dalej zlewozmywak i w odległości ok. 80 – 90 cm płyta grzewcza; za płytą powinien znaleźć się mały blat o długości co najmniej 30 – 40 cm
    • zabudowa tego typu dobrze sprawdzi się w wąskich, niewielkich kuchniach lub we wnękach i aneksach kuchennych.
  2. Zabudowa dwurzędowa:
    • meble i sprzęt kuchenny rozmieszczone są na dwóch przeciwległych ścianach
    • po jednej stronie znajduje się kuchenka, blat, szafki ze zlewozmywakiem, zaś po drugiej – szafki, lodówka oraz długi blat
    • zabudowa tego typu dobrze prezentuje się we wnętrzach krótkich, ale szerokich; należy jednak pamiętać, aby odległość między dwoma rzędami była nie mniejsza niż 90 – 120 cm; (Uwaga! Jeżeli pod płytą grzewczą znajduje się piekarnik, wówczas – aby możliwe było swobodne z niego korzystanie – odległość między rzędami musi wynosić min 120 cm).
  3. Zabudowa dwurzędowa z wyspą:
    • daje duże możliwości aranżacyjne
    • na środku kuchni można ustawić stół wraz z krzesłami, służący do spożywania posiłków; można tu również zamieścić długi blat, a po podłączeniu do niego mediów (jak gaz, prąd, czy woda) można zamontować w nim zlewozmywak, piekarnik czy płytę grzewczą
    • zabudowa tego typu sprawdzi się tylko i wyłącznie w bardzo dużej kuchni.
  4. Zabudowa w kształcie litery U:
    • meble wraz z podstawowym sprzętem kuchennym rozmieszczone są na dwóch przeciwległych ścianach i połączone trzecim, poprzecznym rzędem (który znajduje się na przeciwko wejścia do kuchni)
    • lodówka, zlewozmywak oraz piekarnik ustawione są osobno, wzdłuż trzech ścian
    • lodówka i piekarnik zwykle umieszczone są naprzeciw siebie, natomiast zlewozmywak zamontowany jest pod oknem lub w bliskiej jego odległości
    • zabudowa tego typu dobrze będzie wyglądała w dużej kuchni z oknem, bądź otwartej na pokój dzienny.
  5. Zabudowa w kształcie litery L:
    • meble i sprzęt kuchenny rozstawia się wzdłuż dwóch ścian, które są do siebie prostopadłe
    • lodówka i zlewozmywak powinny znaleźć się pod jedną ścianą, natomiast piekarnik pod drugą; wówczas pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką będzie sporo miejsca na blat
    • jeżeli będzie dość miejsca pod trzecią ścianą to można pomyśleć o umieszczeniu pod nią jakiegoś stołu z krzesełkami
    • zabudowa tego typu sprawdzi się prawie w każdej kuchni (z wyjątkiem wąskiej i długiej).
  6. Zabudowa w kształcie litery G:
    • meble i sprzęt kuchenny tworzą długi ciąg roboczy z pustym miejscem, umożliwiającym wejście i wyjście
    • zabudowa tego typu posiada dużo elementów narożnych, przez co może być utrudnione korzystanie z szafek (wzajemne blokowanie się drzwiczek w szafkach oraz szuflad); dobrym rozwiązaniem są wówczas obrotowe półki, drzwiczki otwierane do góry, itp.
    • zabudowa ta dobrze sprawdzi się na dużej powierzchni, otwartej na pokój dzienny.

 

Poza wyborem kształtu zabudowy kuchennej, ważny jest również prawidłowy dobór wysokości szafek, blatów, czy też stołu. Idealnym rozwiązaniem wydają się być szafki z regulowaną wysokością nóżek. Wówczas prace kuchenne można wykonywać w pozycji siedzącej lub stojącej. Natomiast do podstawowych wymiarów, o których należy pamiętać zalicza się:

  • 30 – 40 cm – jest to minimalna przestrzeń, która powinna zostać zachowana po obu stronach kuchenki (aby można było swobodnie odłożyć gorące naczynia)
  • 40 – 60 cm – jest to przestrzeń na brudne, jak i czyste naczynia
  • 60 – 100 cm – to długość blatu roboczego (umieszczonego między kuchenką a zlewozmywakiem)
  • 120 cm – minimalna odległość pomiędzy rzędami zabudowy kuchennej
  • 50 cm – minimalna odległość, która powinna zostać zachowana między szafkami wiszącymi a stojącymi; (oczywiście w przypadku wyższych osób odległość ta może być zwiększona)
  • 85 – 90 cm – najwygodniejsza wysokość blatu roboczego; idealna do wykonywania prac lekkich (jak krojenie, siekanie warzyw, itp.)
  • 60 – 70 cm – idealna wysokość dla płyty grzewczej, jak również dla blatu roboczego, na którym wykonuje się prace wymagające użycia siły (jak ugniatanie ciasta, wałkowanie, itp.)
  • 180 cm – optymalna wysokość ostatniej półki w szafce wiszącej.
Uwaga! Powyższe wartości odnoszą się do średniego wzrostu w populacji. Prawidłowy dobór wysokości zabudowy kuchennej musi być dopasowany indywidualnie do wzrostu konkretnej osoby.

 

Warto także pamiętać o tym, że:

  • Wygoda w kuchni to także przemyślana ilość poszczególnych mebli oraz rozmieszczenie w nich przyborów kuchennych. To również wszelkie drobiazgi, jak blaty i szafki, które łatwo da się wyczyścić, wieszaki na podręczne rzeczy, prawidłowe oświetlenie, czy rozmieszczenie gniazdek elektrycznych, itp.
  • Dobrym pomysłem jest wydzielenie miejsca na spiżarkę, w której możemy przechowywać, zarówno bieżące zapasy, jak i wszelkie przetwory na zimę.
  • Istotną rolę dla naszego wzroku odgrywa prawidłowe rozmieszczenie oświetlenia. Ważne jest, aby snop światła oświetlał nam bezpośrednio blat, czy stół, a nie raził w oczy.
  • Nie powinno ustawiać się kuchenki gazowej blisko okna (istnieje ryzyko zdmuchnięcia płomieni), ani w rogu, czy w przejściu (powoduje to utrudnienie w korzystaniu z niej, jak również możliwość poparzenia).
  • Nie należy umieszczać zlewozmywaka tuż obok płyty grzewczej (ryzyko zalania palników).
  • Kuchenka oraz zlewozmywak nie powinny dotykać bezpośrednio ścian, dobrze jeśli są od nich odgrodzone blatem.
  • W niewielkich kuchniach dobrze jest zamontować pawlacze, które pomimo tego, że wiszą wysoko, dają miejsce do schowania rzadko używanych przedmiotów.
  • Okap nie tylko powinien ładnie wyglądać, ale przede wszystkim cicho pracować.
  • Ważne jest, by nie umieszczać gniazdek elektrycznych, instalacji hydraulicznych i gazowych za zmywarką, czy piekarnikiem. Gniazdka odepchną urządzenia od ściany.
  • Wygodne są szafki podłużne o małych wysokościach, otwierane do góry.

 

Wygodna i prawidłowo wykonana kuchnia pozwoli nam uniknąć bólu kręgosłupa, nóg, przemęczania oczu, wpadania na meble kuchenne lub innych użytkowników, a także potrafi skrócić czas wykonywania posiłków nawet do 60% oraz gotowania – do 30%.




autor: Małgorzata Krach - Muroń

Wasze komentarze ...

Brak komentarzy.

Zaloguj się aby dodać nowy komentarz.

Powiązane branże: Projektowanie wnętrz / Dekoratorstwo, Meble: montaż / na zamówienie
Podobne: Zielone minisalony, Mała łazienka może być funkcjonalna cz. II, Kamienne blaty kuchenne, Dobrej nocy...czyli jakie łóżko wybrać do sypialni, Garderoba
Słowa kluczowe: aranżacje wnętrz, projektowanie wnętrz, wystrój wnętrz, wnętrza, stolarz, meble, meble kuchenne, kuchnie, urządzenie kuchni, układ mebli, zabudowa kuchni, zagospodarowanie przestrzeni