×zamknij
Dodaj firmę
Zleć remont lub budowę, dodaj swoje ogłoszenie jako wykonawca lub zleceniodawca. Znadź fachowca do konkretnej roboty. Urzązaj przetargi na prace związane z domem lub ogrodem. Podyskutuj na forum.
Zaloguj»Login:Hasło:
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Budujesz? remontujesz?
Szukasz pracy? Ogłoś się tutaj!
Szukaj artykułów:
Tytuł, słowa kluczowe:
artykuł Ogród zimowy to rodzaj przeszklonej zwykle dobudówki. Nie bez powodu nazywa się ją ogrodem – tu bowiem znajdują miejsce różnorodne gatunki roślin. Jednak zieleń to nie wszystko. Jak urządzić tę przestrzeń, by była oazą relaksu?
więcej »
artykuł Konstrukcje na bazie szkieletu drewnianego, płyty warstwowe, pruski mur, keramzytobeton, pustaki ceramiczne, panele styropianowe - każde ma swoje wady i zalety a podstawowym założeniem jest gotowy już fundament.
więcej »
artykuł W ogrodzie tym ważne jest praktycznie wszystko. Dlatego też sprawą kluczową staje się odpowiedni plan, który zadba o całą aranżację. Najdrobniejsze pomyłki lub nieuwaga w doborze dodatków przyczynić się mogą na zachwianie całej równowagi.
więcej »
Cześć wszystkim, mam ogromny problem!!! Zgubiłem dzisiaj kluczyki do auta, a mam tylko jeden...
Andrew40, 4 paź 11:38
Co waszym zdaniem można uznać za najważniejsze w domu lub mieszkaniu? Powoli aranżuję swój...
pasku, 4 paź 11:07
Co najlepiej się teraz sprawdza do uszczelniania dachu? Czy ktoś korzystał może z takiego...
maksik, 3 paź 16:12
 

Ergonomia w kuchni – strefy funkcjonalne

Od zarania dziejów człowiek dążył do poprawy warunków bytowych i szukał coraz to nowszych rozwiązań, ułatwiających mu codzienną pracę. Jako, że potrzeba stała się matką wynalazków, tak po dziś dzień obserwujemy ciągły rozwój technologii. Przede wszystkim zaczęto zwracać uwagę, aby warunki codziennej pracy człowieka były dostosowane do jego możliwości psychofizycznych. Stąd w powszechnym użytkowaniu pojawiły się pojęcia takie, jak ergonomia i projektowanie ergonomiczne, które mają na celu humanizowanie pracy poprzez przystosowanie narzędzi, maszyn, urządzeń, środowiska oraz warunków otoczenia do anatomicznych, psychologicznych, fizycznych oraz socjologicznych cech człowieka. Głównym celem stało się zapewnienie sprawnego, efektywnego oraz bezpiecznego wykonywania codziennych czynności przy jak najniższym koszcie biologicznym.

Wygoda użytkowania znalazła odzwierciedlenie w projektach aranżacyjnych wnętrz, zarówno miejsc pracy, jak i domów mieszkalnych. Już na etapie projektu dobrze jest zadbać, by pomieszczenia codziennego użytku naszego wymarzonego, rodzinnego gniazdka, nie tylko były ładne, ale również funkcjonalne. Dotyczy to tak samo pokoi dziennych, jak sypialni, łazienek, czy też kuchni. Bowiem wbrew temu co mogło by się wydawać w każdym z tych pomieszczeń spędzamy tak samo sporo czasu w przeciągu np. jednego roku.

Biorąc pod uwagę kuchnię okazuje się, że codzienne przyrządzanie posiłku to powtarzający się proces wykonywania stale tych samych czynności. Na początku wypakowujemy produkty i wkładamy je do szafek, lodówki, czy spiżarni. Następnie, gdy są nam potrzebne, wyjmujemy je, myjemy, obieramy, kroimy, a potem gotujemy, smażymy, bądź pieczemy. Gotowe posiłki wykładamy na talerze, półmiski, itp. i ustawiamy na stole, czy blacie.

Właśnie ta powtarzalność wykonywania poszczególnych czynności stała się podstawą do projektowania kuchni zgodnie z zasadami ergonomii. Według tych zasad kuchnię można podzielić na pięć stref funkcjonalnych, które to wynikają z różnorodności wykonywanych czynności w przestrzeni kuchennej. Poza krojeniem, gotowaniem, jest to mycie, magazynowanie zapasów, podawanie potraw, itp. (Uwaga! Przy ustalaniu kolejności rozmieszczania poszczególnych stref dobrze jest wziąć pod uwagę, czy osoba która najczęściej będzie korzystała z udogodnień kuchni jest prawo- (wówczas będzie poruszała się zgodnie ze wskazówkami zegara), czy też leworęczna (poruszać się będzie w przeciwnym kierunku).)

W kuchni można wyodrębnić następujące strefy:

1. Strefa magazynowania zapasów:

  • tutaj gromadzimy zapasy produktów, zarówno surowych, jak i gotowych
  • strefa ta powinna być zlokalizowana, jak najbliżej wejścia kuchennego (co pozwala skrócić drogę transportu zakupionej żywności)
  • powinny znaleźć się tu: lodówka, szafki do przechowywania produktów – sypkich, konserw, butli z wodą, a także wszelkiego rodzaju kosze i pojemniki na jarzyny
  • w pobliżu powinien znajdować się niewielki blat (ok. 40 – 60 cm), na którym można wyłożyć zakupy, rozpakować je i posegregować, a także oczyścić, obrać i pokroić produkty wyjęte np. z lodówki; najlepiej, jeśli blat ten znajdzie się pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem.

2. Strefa przechowywania:

  • tutaj powinny znaleźć się szafki z naczyniami, szklankami oraz różnego rodzaju szuflady na sztućce, ściereczki, itp.

3. Strefa zmywania:

  • tutaj następuje mycie, obieranie i czyszczenie produktów
  • w strefie tej należy umieścić zlewozmywak oraz zmywarkę; pod zlewem dobrze jest umieścić kosz na śmieci, gdyż właśnie w tym miejscu będzie się gromadzić najwięcej odpadów.

4. Strefa przygotowania:

  • potrzebny jest tu kolejny blat, o długości ok. 60 – 100 cm, który posłuży do przygotowania produktów do ich gotowania, smażenia, bądź pieczenia
  • nad blatem można zamieścić ciąg szafek, które posłużą do przechowywania desek do krojenia, misek, sprzętów – typu mikser, blender, robot kuchenny, itp.; można zamieścić również półeczki z przyprawami.

5. Strefa gotowania:

  • tutaj koniecznie powinien znaleźć się piekarnik wraz z płytą grzewczą, a nad nim okap kuchenny; można tu również umieścić mikrofalówkę
  • dobrze jest zamieścić także parę szafek, w których będzie można przechowywać garnki, patelnie, formy do pieczenia, itp.
  • Całość „ciągu roboczego” powinna być zakończona niewielkim blatem lub stołem, służącym do odstawiania gotowych potraw.

Dobrze zaprojektowana kuchnia powinna mieć tak rozłożone strefy funkcjonalne, by droga pokonywana pomiędzy nimi była jak najkrótsza i najbardziej efektywna (najlepiej w kształcie trójkąta). Wówczas nie tylko spełni ona wymogi estetyczne i ergonomiczne, ale także stanie się pomieszczeniem ułatwiającym codzienne funkcjonowanie całej rodziny.




autor: Małgorzata Krach - Muroń

Wasze komentarze ...

Brak komentarzy.

Zaloguj się aby dodać nowy komentarz.

Powiązane branże: Projektowanie wnętrz / Dekoratorstwo
Podobne: Kamień, cegła – jak je wykorzystać?, Tkanina w domu, 7 zasad urządzenia zdrowej kuchni, Niebanalna ściana, Czym wykończyć ścianę w łazience cz. II
Słowa kluczowe: aranżacje wnętrz, projektowanie wnętrz, wystrój wnętrz, wnętrza, strefy w kuchni, podział kuchni, ergonomia kuchni, wyposażenie kuchni, projekt kuchni