×zamknij
Dodaj firmę
Zleć remont lub budowę, dodaj swoje ogłoszenie jako wykonawca lub zleceniodawca. Znadź fachowca do konkretnej roboty. Urzązaj przetargi na prace związane z domem lub ogrodem. Podyskutuj na forum.
Zaloguj»Login:Hasło:
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Budujesz? remontujesz?
Szukasz pracy? Ogłoś się tutaj!
Szukaj artykułów:
Tytuł, słowa kluczowe:
artykuł Ogród zimowy to rodzaj przeszklonej zwykle dobudówki. Nie bez powodu nazywa się ją ogrodem – tu bowiem znajdują miejsce różnorodne gatunki roślin. Jednak zieleń to nie wszystko. Jak urządzić tę przestrzeń, by była oazą relaksu?
więcej »
artykuł Konstrukcje na bazie szkieletu drewnianego, płyty warstwowe, pruski mur, keramzytobeton, pustaki ceramiczne, panele styropianowe - każde ma swoje wady i zalety a podstawowym założeniem jest gotowy już fundament.
więcej »
artykuł W ogrodzie tym ważne jest praktycznie wszystko. Dlatego też sprawą kluczową staje się odpowiedni plan, który zadba o całą aranżację. Najdrobniejsze pomyłki lub nieuwaga w doborze dodatków przyczynić się mogą na zachwianie całej równowagi.
więcej »
Jeśli już decydować się na podłogę to na pewno z drewna i pięknie polakierować i efekt...
maksik, wczoraj 16:39
Prowadzę firmę budowlaną i chciałbym rozszerzyć usługi o alpinistykę przemysłową, coś...
maksik, 24 lip 10:09
Jezeli szukacie w necie [url=http://fatcar.pl/]wynajem aut poznań[/url] i nie wiecie na jaka...
Morwa, 21 lip 22:20
 

Kuchnia - co na podłogę, ściany i blaty w kuchni

Kuchnia, to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu i mieszkaniu. Urządzamy ją przede wszystkim w taki sposób, by była funkcjonalna. Wykańczając wnętrza lub remontując kuchnię zwracamy uwagę na specyfikę tego pomieszczenia. Bo choć wygląd, wystrój i nastrój panujący w niej jest bardzo ważny, to jednak przede wszystkim musimy stworzyć odpowiednie warunki do pracy. Pomieszczenie to narażone jest na szereg niekorzystnych czynników, takich jak wilgoć, tłuste opary, zabrudzenia, uszkodzenia związane z krojeniem, wysoką temperaturą i wiele innych.

Szczególną uwagę zwraca się na ściany, podłogę i na blaty kuchenne. Materiały, z których je wykonamy, powinny zapewniać bezpieczeństwo, odpowiednie warunki sanitarne, trwałość, ale także estetyczny wygląd.

Jednym z ważniejszych i najbardziej narażonych na uszkodzenia elementem kuchni jest podłoga. Specyfika tego pomieszczenia narzuca, jakich materiałów nie należy stosować do wykładania posadzek. Producenci odradzają wykorzystywanie drewna oraz pochodnych w postaci różnorodnych paneli. Elementy wykonane z takich materiałów ulegają deformacji pod wpływem wilgoci i temperatury, nie są odporne na zaplamienia, posiadają mały współczynnik twardości i wytrzymałości na uszkodzenia. Lepiej jest także unikać pokryć dywanowych, z racji trudności z utrzymaniem ich w czystości.

Na co więc możemy postawić? Wszystko zależy od tego, jak często korzystamy z kuchni. Jeśli nie urzędujemy w niej zbyt długo i zbyt często, a także w domu nie ma wielu mieszkańców, mamy zdecydowanie większy wybór. Jeżeli natomiast często gotujemy, pomagają nam dzieci, a dodatkowo w domu przebywa pies, najlepiej jest postawić na podłogę łatwą w utrzymaniu czystości, trwałą i, co bardzo ważne, nie śliską.

Oczywiście walory estetyczne także odgrywają tu znaczącą rolę. Wybór materiału na podłogę powinno się także uzależniać od charakteru mebli. Takie tworzywa jak szkliste gresy i kamień to rozwiązania, które doskonale komponują się z nowoczesnym wystrojem. Jeśli jesteśmy zwolennikami rustykalnych, stylizowanych wnętrz, odpowiednie są płytki ceramiczne – szkliwione. Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie się do zasady, mówiącej, iż na kuchenną podłogę najlepiej jest używać dużych formatów elementów podłogowych i unikanie wielu łatwo brudzących się fug. Dobrym posunięciem jest także sięganie po płytki rektyfikowane, cięte, bez fazy na krawędzi, które układane z mikroskopijną fugą tworzą jednorodną powierzchnię.

Już od lat, najczęściej w kuchni pojawiało się linoleum. Wybór ten jest trafny przede wszystkim z kilku względów: dużej płaszczyzny, łatwości i szybkości montażu. Niestety rozwiązanie to posiada także swoje wady, głównie od strony estetycznej. Zastosowanie linoleum daje wrażenie plastikowości podłogi, a w miarę zużywania, tworzy się mało estetyczna powierzchnia. Wykładziny te niestety odbarwiają się pod wpływem światła, często są nieodporne na działanie wysokiej temperatury oraz środków chemicznych. Jednak nie mają one już nic wspólnego z szarymi i mało atrakcyjnymi materiałami sprzed kilku dekad. Różnorodność wzorów i kolorów zaspokoi nawet najbardziej wyszukane i ekstrawaganckie gusta. Takie elastyczne wykładziny nie tylko są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości, ale także, dzięki swojej miękkości, doskonale nadają się dla tych osób, które spędzają dużo czasu w kuchni. Taka plastyczna, niezbyt twarda powierzchnia daje odpoczynek zmęczonym stawom. Tworzą one także bardzo bezpieczną powierzchnię. Bez większego uszczerbku wyjdzie z nich zarówno dziecko, które może upaść, jak również przypadkowo strącona szklanka czy talerz.

Najłatwiejsze w utrzymaniu czystości są płytki. Nie będą odpowiadały jedynie tym osobom, które lubią chodzić boso, gdyż tego rodzaju podłoga jest zimna, ale pewnym rozwiązaniem jest zainstalowanie ogrzewania podłogowego. Największą zaletą tego materiału jest duża odporność na działanie temperatury, odkształceń oraz środków chemicznych, nie ulegają także przebarwieniu. Jednak decydując się na nie, warto uważać ze stosowaniem polerowanego gresu. Niestety, ale płytki zmniejszają przyczepność stopy do podłoża, co może okazać się wyjątkowo niebezpieczne dla dzieci i osób starszych, a ze względu na twardość, także dla talerzy i szklanek.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie na kuchennej podłodze korka. Powierzchnia wykonana z tego materiału nie wchłania wody, jest sprężysta i całkowicie odporna na wahania temperatury. Dodatkowe powłoki ułatwiają utrzymanie powierzchni w czystości. Niestety, ale uboga gama kolorystyczna nie pozwoli nam „zaszaleć”.

Równie ważny jest wybór materiałów na kuchenne ściany. Szczególnie narażone na uszkodzenia są te powierzchnie, które sąsiadują z blatem roboczym. Tłuste opary, pryskający olej czy sok, zwykle pozostawiają po sobie ślady. Jeśli wybieramy materiały na pokrycie kuchennych ścian, najlepiej jest zastosować te, które umożliwią szybkie i bezproblemowe usunięcie plam. Najprostszym rozwiązaniem jest użycie specjalistycznej farby, odpornej na wodę i ścieranie. Przy wyborze, należy kierować się nie tylko kolorem, gdyż dostępne są one obecnie niemal we wszystkich barwach i odcieniach, ale przede wszystkim odpornością na ścieranie. Bez większego problemu zakupimy specjalne farby do pomieszczeń wilgotnych, które są odporne na zabrudzenia i łatwe w czyszczeniu. Tworzą one trwałą powłokę, która jest niepodatna na działanie grzybów, pleśni, w którą nie przenika woda ani tłuszcz. Najczęściej w kuchni stosuje się farby emulsyjne.

Niezwykle trwałym, cieszącym się ogromną popularnością materiałem służącym do oklejania ścian w kuchni są płytki ceramiczne. Ceramika spełnia wszystkie warunki, jakie powinny charakteryzować tworzywo na ściany w takim pomieszczeniu. Przede wszystkim jest niepalna, łatwa w utrzymaniu czystości, a także nie wchłania wilgoci. Dzięki ogromnej gamie wzorów i kolorów bez problemu dobierzemy płytki do wystroju i stylu kuchni.

Pasjonaci drewna nie muszą rezygnować z niego nawet w tak ekstremalnym dla tego materiału miejscu, jakim jest kuchnia. Drewno, sklejka i panele tworzą ciepłe i przytulne wnętrza. Naturalne drewno na ścianie kuchennej nadaje pomieszczeniu inny, bardziej „pokojowy” klimat. Dzięki nowym technologiom produkcji materiałów drewno-pochodnych i naśladujących drewno laminatów, możemy bezpiecznie zastosować takie rozwiązanie także w kuchni.

Coraz częściej spotkać można, szczególnie w nowoczesnych wnętrzach, ściany pokryte blachą. Jest to na pewno najbardziej sterylne tworzywo. Tego rodzaju rozwiązania przejęto z wielkich kuchni gastronomicznych. Blacha, dzięki temu, iż występuje w dużych arkuszach, umożliwia pokrycie ściany bez wizualnych podziałów i trudnych do utrzymania w czystości połączeń.

Równie ważne, co wybór odpowiedniej podłogi i ściany w kuchni, jest zastosowanie właściwych materiałów na blaty kuchenne. Codziennie narażone na działanie ostrego noża, gorących naczyń i żrących płynów, muszą wykazać się dużą odpornością, a dodatkowo łatwością w czyszczeniu. Niestety takiego idealnego materiału, który charakteryzuje się tymi wszystkimi cechami nie ma.

Dużą popularnością, od wielu lat, cieszą się najtańsze blaty z płyty wiórowej pokryte laminatem. Jednak bardzo szybko ulegają one zniszczeniu, bo choć odporne na wysoką temperaturę, to jednak po kilku latach używania, wyglądają już mało estetycznie.

Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie na blatach naturalnego drewna. Wytrzymałość powierzchni uzależniona jest od gatunku drewna, z jakiego została wykonana. Dlatego też używa się tylko twardych gatunków, które wykazują się odpornością na zarysowania i uderzenia mechaniczne. Spośród rodzimych gatunków najlepiej nadają się buk, dąb i jesion, a wśród egzotycznych – teak, merbau, mahoń, ipe i iroko. Bardzo ważnym parametrem jest także stabilność drewna, czyli to, jak bardzo zmienia ono swoje wymiary pod wypływem zmiany wilgoci.

Do najbardziej trwałych, choć także najdroższych, należą blaty wykonane z kamienia. Najlepszym rodzajem tego materiału jest granit, który jest bardzo twardy i odporny na uderzenia oraz zarysowania. Nie szkodzą mu ani wysoka temperatura, ani zabrudzenia czy też środki spożywcze. Dobrym rozwiązaniem jest także zastosowanie łupka. Nie poleca się natomiast marmuru, który łatwo się brudzi, ściera i plami.

Niezwykle praktyczne są natomiast blaty wykonane z kompozytów, czyli materiałów typu solid surfaces. Noszą one różne firmowe nazwy, z których najbardziej znane, to: corian, kerrock, staron, silstone, rausolid. Są to mieszanki zmielonych minerałów i żywic epoksydowo- akrylowych, którymi pokrywa się płyty wiórowe lub MDF. Wyglądem przypominają naturalny kamień, ale mogą także posiadać jednolitą barwę. Blaty wykonane z tego materiału są lżejsze od tych kamiennych, ciepłe w dotyku, odporne na zarysowania i środki chemiczne. Niektóre z nich posiadają także właściwości bakteriostatyczne. Nie powinno się jednak na nich ani bezpośrednio niczego kroić, ani przesuwać naczyń, ani też stawiać gorących garnków.




autor: Joanna Zając

Wasze komentarze ...

Brak komentarzy.

Zaloguj się aby dodać nowy komentarz.

Powiązane branże: Materiały budowlane
Podobne: Silikaty, Ochrona drewnianego stropu przed ogniem, Materiały z rozbiórki, Szyby samoczyszczące, Wełna czy styropian
Słowa kluczowe: płytki kuchenne, linoleum, gres, blat kuchenny, materiał na blat, farba na ścianę w kuchni, blat marmurowy