×zamknij
Dodaj firmę
Zleć remont lub budowę, dodaj swoje ogłoszenie jako wykonawca lub zleceniodawca. Znadź fachowca do konkretnej roboty. Urzązaj przetargi na prace związane z domem lub ogrodem. Podyskutuj na forum.
Zaloguj»Login:Hasło:
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Budujesz? remontujesz?
Szukasz pracy? Ogłoś się tutaj!
Szukaj artykułów:
Tytuł, słowa kluczowe:
artykuł Ogród zimowy to rodzaj przeszklonej zwykle dobudówki. Nie bez powodu nazywa się ją ogrodem – tu bowiem znajdują miejsce różnorodne gatunki roślin. Jednak zieleń to nie wszystko. Jak urządzić tę przestrzeń, by była oazą relaksu?
więcej »
artykuł Konstrukcje na bazie szkieletu drewnianego, płyty warstwowe, pruski mur, keramzytobeton, pustaki ceramiczne, panele styropianowe - każde ma swoje wady i zalety a podstawowym założeniem jest gotowy już fundament.
więcej »
artykuł W ogrodzie tym ważne jest praktycznie wszystko. Dlatego też sprawą kluczową staje się odpowiedni plan, który zadba o całą aranżację. Najdrobniejsze pomyłki lub nieuwaga w doborze dodatków przyczynić się mogą na zachwianie całej równowagi.
więcej »
Cześć wszystkim, mam ogromny problem!!! Zgubiłem dzisiaj kluczyki do auta, a mam tylko jeden...
Andrew40, 4 paź 11:38
Co waszym zdaniem można uznać za najważniejsze w domu lub mieszkaniu? Powoli aranżuję swój...
pasku, 4 paź 11:07
Co najlepiej się teraz sprawdza do uszczelniania dachu? Czy ktoś korzystał może z takiego...
maksik, 3 paź 16:12
 

Kuchnia otwarta na salon

ERGONOMIA KUCHNI

Dobrze zaprojektowana kuchnia powinna być ergonomiczna. Co to znaczy? Ergonomia to takie rozmieszczenie sprzętów w pomieszczeniu, które spełnia wszystkie potrzeby użytkownika. Kuchnia ergonomiczna powinna wpasować się swoją kolorystyką oraz układem w indywidualne gusty gospodarzy, a jej funkcjonalności nie może ujmować żadne usprawiedliwienie typu: „jest wygodna, ale…”. Ergonomia kuchni zależy przede wszystkim od tego co mamy do dyspozycji: czyli rozmiarów pomieszczenia, lokalizacji okien i wszelkich załomów ścian. Układ sprzętów w kuchni otwartej na salon może mieć różny kształt: od zabudowy w jednej linii, przez elementy skomponowane w kształt litery L po układ dwurzędowy (z wykorzystaniem tzw. wyspy kuchennej).

KUCHNIA

Bardzo ważne w aranżacji kuchni są:

  1. Zachowanie właściwej kolejności sprzętów i odpowiedniego ustawienia mebli. Pomiędzy urządzeniami powinny być zachowane właściwe odstępy: między lodówką a zlewem 60÷180 cm, od zlewozmywaka do kuchenki 60÷160cm, a od kuchenki do lodówki 120÷210cm. Tych odległości nie uda się zachować oczywiście w bardzo małej kuchni. Sens tych wyznaczników dostrzegalny jest natomiast na dużych przestrzeniach: chodzi o to, żeby podczas przygotowywania posiłków nie robić zbędnych kilometrów.
  2. Przemyślane wnętrza szafek i ich lokalizacji w mozaice meblowej, odpowiednia liczba szuflad na przyrządy kuchenne i sztućce, miejsce na garnki, wieszaki na podręczne urządzenia i półki na rzeczy, których często się używa – wszystko uwzględniające nasz dobytek i przyszłościowe jego rozmieszczenie;
  3. Odpowiednia ilość gniazdek elektrycznych do podłączenia sprzętu AGD oraz oświetlenia;
  4. Łatwe do utrzymania w czystości materiały wykończeniowe. W miejscu takim jak kuchnia warto ten punkt uznać za priorytetowy aby później nie spędzać w niej większości czasu – nie tylko przy przygotowywaniu posiłków, ale przy nieustającym sprzątaniu wszelkich smug.
Powyższe punkty powinny być już opracowane na etapie remontu. Przemyślane rozmieszczenie poszczególnych części sprawi, że tak przyziemne sprawy jak przyłącza wody i punkty elektryczne, dobrze zaplanowane na etapie „wizualizacji” kuchni, posłużą jedynie do celu końcowego - działania sprzętów i nie staną się elementem problematycznym (zmiana położenia na przykład zmywarki pociągnie za sobą szereg modyfikacji technicznych).

 

KOLEJNOŚĆ SPRZĘTÓW

W dobrze zaprojektowanej kuchni zminimalizowane są niepotrzebne czynności, a przestrzenie pomiędzy odpowiednimi punktami tak zaplanowane, że całość tworzy sensowny ciąg roboczy. Dla osoby praworęcznej kolejność sprzętów (pod odpowiednie czynności wykonywane podczas gotowania) układa się zgodnie z ruchem wskazówek zegara, dla osoby leworęcznej – w kierunku przeciwnym. Prace kuchenne powinny ułożyć się w tzw. trójkąt roboczy, a najważniejsze sprzęty, czyli kuchenka, lodówka i zlewozmywak powinny tworzyć wierzchołki tego trójkąta.

Skrótowo można to przedstawić następująco:

  • Lodówka - jako miejsce, z którego wyjmowane są produkty do „wstępnej obróbki”;
  • Zlewozmywak - do mycia i obierania produktów. Nie powinno się go umieszczać przy kuchence gazowej (podczas zmywania można zalać palniki);
  • Kuchenka, ewentualnie płyta grzejna i piekarnik. Nad kuchenką koniecznie należy zamontować pochłaniacz, który odprowadzać będzie nieprzyjemne zapachy, jak również poprzez odprowadzanie wilgoci powstałej podczas gotowania zmniejszy ryzyko szybkiego zużycia pobliskich szafek.

 

Pomiędzy gąszczem urządzeń kuchennych należy zaplanować miejsce, w którym będzie można wstępnie obrobić produkty spożywcze oraz przestrzeń do przygotowywania dań i ich nakładania na talerze. Zwykle projektuje się blat pomocniczy długości 40÷60cm pomiędzy lodówką a kuchenką i blat końcowy długości 60÷120cm za kuchenką – tak aby zachować płynny ciąg roboczy.

SZAFKI

Obecnie rynek meblowy jest w stanie dopasować się pod każdym względem do indywidualnych potrzeb klienta. Każdą właściwie część umeblowania można zamówić „na wymiar”. Mimo tego nadal obowiązują pewne standardy, które znacznie wpływają na koszt inwestycji w wyposażenie. Standardowe szafki mają szerokość 30, 40, 45, 60, 80 lub 90cm. Wymiary te dotyczą zarówno szafek stojących jak i wiszących. Różnica między górnym rzędem i dolnym polega na głębokości – szafki wiszące powinny być „płytsze” tak, aby nie uderzać w nie głową podczas przygotowywania posiłków a ich wysokość zawieszenia nad pasmem dolnego blatu powinna zaczynać się na wysokości nie mniejszej niż 50cm. Aby wygodnie się pracowało w pozycji stojącej, blat powinien się znajdować na wysokości 85-90cm. Warto jest również pomyśleć o zróżnicowaniu wysokości poszczególnych blatów roboczych – różne czynności podczas przygotowywania posiłków można wykonywać na różne sposoby (w pozycji siedzącej lub stojącej). Regulacji tej można dokonać na przykład za pomocą wkręcanych nóżek szafek lub na stałe ustalić daną wysokość blatów już podczas projektowania zabudowy kuchennej.

WIELKOŚĆ STOŁU

Stół jest najważniejszą częścią jadalni. Powinien on być tak dobrany, aby pomieścić wygodnie cała rodzinę. Ponieważ jedna osoba siedząca przy stole potrzebuje co najmniej powierzchnię 60 x 40cm (szerokość x głębokość), najwygodniejszy jest stół o szerokości min. 100cm – pozostaje wówczas pasmo w środkowej części stołu na postawienie dań. Odstępy między odsuniętym od stołu krzesłem a ścianą powinny wynosić min. 100cm (dla swobodnego poruszania się) w jadalni. Jeśli „na co dzień” planujemy pomieścić przy stole jadalnianym mniejszą liczbę osób, natomiast „od święta” chcielibyśmy podjąć większe grono gości warto jest pomyśleć o stole rozsuwanym, którego powierzchnię w razie potrzeby można zwiększyć.

OŚWIETLENIE

Wszystkie czynności wykonywane w kuchni wymagają dobrego światła. Podstawą jest światło słoneczne wpadające przez okno. Jeśli jednak oświetlenie dzienne nie gwarantuje nam dostatecznego natężenia dla wykonywania prac w kuchni, należy wspomóc się oświetleniem sztucznym. Podstawową jest uzyskanie dobrze oświetlonego blatu roboczego, czyli miejsca przygotowywania posiłków. Można zastosować tutaj oświetlenie pod rzędem szafek wiszących (jeśli blat roboczy znajduje się pod spodem), jeśli naszym blatem roboczym jest wyspa, dobrze jest zastosować tutaj światło z lampy o regulowanym zawieszeniu i o kierunku padania, który nie będzie raził w oczy. Niezbędnym oświetleniem jest też oświetlenie górne znajdujące się najlepiej w centralnej części stołu jadalnianego. Ponieważ kuchnia otwarta na salon jest pomieszczeniem spełniającym dwie funkcje: spożywania posiłków i odpoczynku, oświetlenie nie tylko będzie pomocne przy przygotowywaniu dań, ale również powinno stwarzać nastrój sprzyjający refleksji i wyciszeniu: a tutaj najlepszym oświetleniem jest ciepłe światło lamp stojących przy kanapie.

Kuchnia otwarta na salon doskonale sprawdza się w dużych pomieszczeniach. Jest to dość modne ostatnimi czasy rozwiązanie. Polacy uwielbiają spędzać czas w kuchni podczas odwiedzin, gdyż tam najwięcej się dzieje. Dodatkowym plusem jest możliwość rozmowy z gospodynią zajętą przygotowywaniem posiłków.

Kuchnia taka z pewnością nie przypadnie do gustu paniom, które cenią sobie „intymność” gotowania i traktują kuchnię jako własne królestwo. Źle będą się w niej czuły osoby, które nie lubią, gdy ktoś podczas gotowania patrzy im na ręce. Dodatkowo minusem tego rozwiązania jest niestety możliwość rozchodzenia się zapachów (na przykład smażonej ryby) nie tylko w kuchni, ale również w części wypoczynkowej mieszkania.

Zabudowa takiej kuchni doskonale sprawdza się w postaci jednej linii, najlepiej umiejscowionej w końcowej części salonu. W przypadku dość niewielkiej ilości miejsca na rozplanowanie ergonomicznej kuchni można pokusić się o stworzenie tak zwanej wyspy. Może to być zwykła szafka o powiększonych wymiarach, która jest w stanie pomieścić wyposażenie niezbędne do przygotowywania posiłków, można na niej umiejscowić płytę grzewczą i w ten sposób miejsce przygotowywania posiłków zrobić w nieco bardziej odważny sposób lub w funkcji ukrytych szafek wysunąć dodatkowo blat wyspy tak, aby mogła służyć za stół. Wyspa usytuowana między zabudową kuchni (strefą, w której przygotowuje się bezpośrednio posiłki: pieczenie, zmywanie, itp.) a salonem stanowi pewnego rodzaju oddzielenie dwóch przestrzeni. Częściowo ukrywa to, co dzieje się za jej obrysem, ale jednocześnie wizualnie nie zmniejsza pomieszczenia.




autor: Eliza Banyś

Wasze komentarze ...

Brak komentarzy.

Zaloguj się aby dodać nowy komentarz.

Powiązane branże: Projektowanie wnętrz / Dekoratorstwo
Podobne: Mini ogród na balkonie, Styl skandynawski, Tkanina w domu, Czym wykończyć ścianę w łazience cz. I, Sprzęt kuchenny
Słowa kluczowe: aranżacje wnętrz, projektowanie wnętrz, wystrój wnętrz, wnętrza, otwarta kuchnia, wyspa kuchenna, aranżacja kuchni, ergonomia kuchni