×zamknij
Dodaj firmę
Zleć remont lub budowę, dodaj swoje ogłoszenie jako wykonawca lub zleceniodawca. Znadź fachowca do konkretnej roboty. Urzązaj przetargi na prace związane z domem lub ogrodem. Podyskutuj na forum.
Zaloguj»Login:Hasło:
Nie masz konta? Zarejestruj się!
Budujesz? remontujesz?
Szukasz pracy? Ogłoś się tutaj!
Szukaj artykułów:
Tytuł, słowa kluczowe:
artykuł Ogród zimowy to rodzaj przeszklonej zwykle dobudówki. Nie bez powodu nazywa się ją ogrodem – tu bowiem znajdują miejsce różnorodne gatunki roślin. Jednak zieleń to nie wszystko. Jak urządzić tę przestrzeń, by była oazą relaksu?
więcej »
artykuł Konstrukcje na bazie szkieletu drewnianego, płyty warstwowe, pruski mur, keramzytobeton, pustaki ceramiczne, panele styropianowe - każde ma swoje wady i zalety a podstawowym założeniem jest gotowy już fundament.
więcej »
artykuł W ogrodzie tym ważne jest praktycznie wszystko. Dlatego też sprawą kluczową staje się odpowiedni plan, który zadba o całą aranżację. Najdrobniejsze pomyłki lub nieuwaga w doborze dodatków przyczynić się mogą na zachwianie całej równowagi.
więcej »
Cześć wszystkim, mam ogromny problem!!! Zgubiłem dzisiaj kluczyki do auta, a mam tylko jeden...
Andrew40, 4 paź 11:38
Co waszym zdaniem można uznać za najważniejsze w domu lub mieszkaniu? Powoli aranżuję swój...
pasku, 4 paź 11:07
Co najlepiej się teraz sprawdza do uszczelniania dachu? Czy ktoś korzystał może z takiego...
maksik, 3 paź 16:12
 

Spiżarnia – zbytek czy wygoda?

Spiżarnie wracają do łask! Coraz częściej pojawiają się w domach i co ciekawe – także w nowo budowanych blokach. Ale czy naprawdę są nam potrzebne? Oto plusy i minusy posiadania spiżarni.

Jeszcze w czasach naszych babć spiżarnia była niezbędna w każdym gospodarstwie domowym. Trzymało się w niej przetwory, zapasy cukru, mąki, ziemniaków i wielu innych produktów, które nie były tak powszechnie dostępne jak obecnie. Z upływem lat zmienił się nieco model życia – zakupy robiło się na bieżąco, nie było potrzeby gromadzenia i magazynowania żywności. Ale współcześnie żyjemy jeszcze inaczej – najczęściej robimy większe zakupy raz w tygodniu, a na bieżąco dokupujemy tylko kilka produktów typu pieczywo, wędliny, warzywa, owoce. Zgrzewki wody mineralnej, mleka, soków, cukier, mrożonki – gdzieś to wszystko trzeba trzymać, a minimalistyczne wnętrza kłócą się z zagraceniem przestrzeni zapasami. Stąd potrzeba zorganizowania spiżarni.

Jak zorganizować spiżarnię?

Przede wszystkim powinna się znajdować blisko kuchni. Dobrze, jeśli ma też dostęp z zewnątrz, np. od strony garażu, skąd najczęściej przynosimy zakupy. Aby spełniała swoją funkcję, spiżarnia musi być sucha, ciemna, chłodna i dobrze wentylowana. Dlatego zazwyczaj lokalizuje się ją w północnej części domu, przy ścianie zewnętrznej, w pomieszczeniu osłoniętym przed promieniami słonecznymi, bez ogrzewania i najczęściej bez okien.

Aby żywność w spiżarni nie psuła się, warto zadbać o dobrą wentylację. Nie ma z tym problemu, jeśli w domu jest system wentylacji mechanicznej – po prostu trzeba podłączyć do niego kolejne pomieszczenie. Jeśli natomiast dom nie ma takiego systemu, to najlepszym rozwiązaniem jest oddzielny kanał wentylacyjny w kominie. Jeśli nie ma możliwości podłączenia do komina, można zorganizować niewielkie okno zabezpieczone przed dostępem promieni słonecznych, wyposażone w specjalne nawiewniki. Innym wyjściem jest wykonanie dwóch otworów w ścianie wolnej od zabudowy o rozmiarach około 20 cm – jednego nad podłogą, drugiego pod sufitem – i dokładne zabezpieczenie ich przed owadami i małymi zwierzętami.

W zależności od powierzchni i rozkładu spiżarni montujemy w niej półki, szafki i regały. Jeśli tylko ilość miejsca jest wystarczająca, warto pomyśleć o zamrażarce. Dzięki niej można gromadzić spore zapasy (np. mrozić świeże warzywa i owoce w lecie). Dla wygody można zamontować tzw. cargo, ale jest to rozwiązanie dosyć drogie. Na półkach warto uporządkować żywność według określonego schematu, tak, aby najczęściej używane produkty były w zasięgu ręki, czyli najlepiej na środkowych i dolnych półkach. Warto podobne produkty pogrupować, np. przetwory razem, napoje na osobnej półce, makarony, mąka i cukier osobno – tak, aby nie tracić czasu na ich poszukiwanie. Dobrze zaplanowana spiżarnia pozwala zmieścić nie tylko spore zapasy żywności, ale też niektóre kuchenne urządzenia, jak np. sokowirówka, frytkownica, kuchenka mikrofalowa. Można dzięki temu uniknąć bałaganu w kuchni i potykania się o kartony z sokami lub zgrzewki wody mineralnej. Kuchnia staje się przestronna i mniej zagracona, co jest ważne w przypadku, kiedy jest połączona z salonem.

Zalety posiadania spiżarni

Spiżarnia pozwala przede wszystkim utrzymać porządek w domu. Wygląd kuchni z pewnością dużo zyska, jeśli zapasy jedzenia i sprzęty kuchenne pozostaną schowane. W spiżarni znajdzie się miejsce na większe cotygodniowe zakupy, zapasy produktów o długim czasie przechowywania, mrożonki i rzadko używane sprzęty kuchenne. Nadmiar przedmiotów na blatach roboczych, otwartych półkach i podłodze sprawia wrażenie bałaganu i po prostu szpeci kuchnię. Duża liczba półek pozwoli na przechowywanie sporych zapasów, m.in. wody mineralnej, soków, mleka, mąki.

Spiżarnia jest tańszą alternatywą dla mebli kuchennych. Jeśli większość produktów będziemy gromadzić w spiżarni, to możemy zrezygnować np. z szafek wiszących. Zyskamy dzięki temu więcej przestrzeni w kuchni. Takie rozwiązanie sprawdza się, jeżeli łączymy kuchnię z salonem.

Wady spiżarni

Spiżarnia wymaga przestrzeni. Łatwo jest ją wydzielić w nowo budowanym domu lub większym mieszkaniu, ale trudno jest zorganizować nowe pomieszczenie w już istniejącym budynku. Poza tym aby spiżarnia spełniała swoje zadania, należy stworzyć odpowiedni warunki – musi być sucha, ciemna, wentylowana i chłodna. Może to być trudne w już istniejącym budynku.

Wydzielenie spiżarni z już istniejącej kuchni to spore wyzwanie dla projektanta wnętrz. Jeśli kuchnia ma kształt utrudniający sensowne rozplanowanie przestrzeni, to spiżarnia dodatkowo komplikuje jego zadanie.

Trzeba pilnować, aby nie zagracić spiżarni. Chowanie w niej kolejnych przedmiotów powoduje, że z czasem traci ona swój pierwotny charakter magazynu żywności, a staje się schowkiem na wszystkie niepotrzebne w domu rzeczy. Dlatego warto dbać o porządek w spiżarni.




autor: Milena Pietrzykowska

Wasze komentarze ...

Brak komentarzy.

Zaloguj się aby dodać nowy komentarz.

Powiązane branże: Projektowanie wnętrz / Dekoratorstwo, Inne
Podobne: Mieszkamy z psem, Styl skandynawski, Drewno w łazience, Aranżacja wnętrza ze słupami, Kuchnia w stylu klasycznym
Słowa kluczowe: aranżacje wnętrz, projektowanie wnętrz, wystrój wnętrz, wnętrza, spiżarnia, magazyn żywności, schowek