Ładnie i funkcjonalnie w jednym rzędzie!
Doskonale wtopią się w tło otwartej strefy salonowej, a dodatkowo pozwolą wygospodarować miejsce na wyspę czy kącik jadalniany. Meble kuchenne ustawione w jednym rzędzie to wybór nie tylko do wąskich pomieszczeń, ale modny i praktyczny pomysł na zaaranżowanie nowoczesnego wnętrza.
Zabudowa jednościenna zazwyczaj jest wymuszona rozmiarami kuchni, kiedy zbyt wąskie pomieszczenie nie pozwala na zaprojektowanie bardziej rozbudowanego układu mebli. Coraz częściej jednak decydujemy się na takie rozwiązanie aranżacyjne w otwartej kuchni, ponieważ pozwala estetycznie połączyć ją z salonem a wnętrze wydaje się większe i przestronniejsze . Jednościenną zabudowę meblową można zestawić z wyspą, która wyznaczy umowną granicę pomiędzy strefą roboczą a reprezentacyjną, a jej blat zapewni dodatkową powierzchnię do pracy czy spożywania posiłków. Zabudowa na jedną ścianę pozwala również wygospodarować miejsce na stół z krzesłami, który będzie pełnił funkcję jadalni.
Układ mebli ograniczony do jednej ściany, nie wprowadza ograniczeń związanych z funkcjonalnością kuchni.
O czym należy pamiętać projektując zabudowę jednościenną?
– Przede wszystkim o ergonomii. Układ zabudowy meblowej i urządzeń AGD powinien zostać tak zaplanowany, aby praca w kuchni była wygodna, a przygotowywanie posiłków nie wymagało zbędnego chodzenia po kuchni – podpowiada Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM. – Na początku zabudowy powinna się znaleźć lodówka, za nią powinniśmy wydzielić miejsce na blat roboczy, następnie zlewozmywak i płytę grzewczą, które również powinien oddzielać blat.
Jeżeli ściana jest odpowiednio długa, z pomieszczeniem mebli nie będzie problemu. Funkcjonalnym i estetycznym rozwiązaniem są wówczas dwa większe słupki z zabudowanymi urządzeniami AGD po dwóch stronach, zamykające zabudowę z wnęka na blat pośrodku. W przypadku krótszej ściany, aby wykorzystać maksymalnie dostępną powierzchnię, warto wybrać zabudowę górną pod sam sufit. Takie rozwiązanie pomoże uporządkować przestrzeń i zaprojektować pojemną strefę przechowywania. Może to być jeden rząd wysokich albo dwa rzędy niższych szafek. Ponieważ do szafek umieszczonych najwyżej mamy mniej wygodny dostęp, mogą pełnić rolę pawlacza, w którym ulokujemy przedmioty nieużywane na co dzień. Z kolei w niższym rzędzie czy na półkach umieszczonych najniżej, możemy poukładać naczynia i akcesoria kuchenne, które chcemy mieć w zasięgu dłoni.
W przypadku otwartej strefy dziennej, styl kuchni musi korespondować ze stylem salonu, dlatego warto powtórzyć ten sam motyw wzorniczy, kolorystykę czy – w przypadku dekorów drewna – ten sam gatunek. Tak zaaranżowana strefa dzienna będzie wyglądała schludnie i estetycznie, i tworzyła spójną aranżacyjnie całość. Bryłę mebli w zabudowie jednościennej możemy uatrakcyjnić wprowadzając efektowne połączenia dekorów. Zyska ona na elegancji i lekkości, jeżeli pełne fronty w jednym z rzędów szafek zamienimy na witryny szklane. Monolityczną bryłę mebli można przełamać również otwartymi półkami, które urozmaicą standardowy układ zabudowy.